FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

De ontwikkeling en opbouw van het onbenut arbeidspotentieel

onbenut arbeidspotentieel

In tijden van arbeidsmarktkrapte, zoals nu in veel sectoren, biedt het onbenut arbeidspotentieel een kans om vacatures te vervullen. Door mensen die werk zoeken, deeltijders die meer willen werken, of mensen die niet actief op zoek zijn naar werk maar wel beschikbaar zijn, te activeren, kan een deel van het tekort aan arbeidskrachten worden opgevangen. In dit artikel gaan we dieper in op de ontwikkeling en samenstelling van het onbenut arbeidspotentieel. Via de visualisaties kunt u bekijken hoe de ontwikkeling en samenstelling van het onbenut arbeidspotentieel zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld in uw regio. 

Onbenut arbeidspotentieel in de afgelopen 10 jaar

Onderstaande visualisatie toont aan dat het onbenut arbeidspotentieel in de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd is. In 2023 waren er 1.183.000 mensen die tot het onbenut arbeidspotentieel behoorden tegenover 2.051.000 mensen in 2013. Toch blijft er een relatief grote groep over die nog niet optimaal benut wordt. 

Ontwikkeling onbenut arbeidspotentieel 

Via de filters kunt u de gegevens bekijken voor uw regio. Het onbenut arbeidspotentieel bestaat uit onderbenutte deeltijders, werklozen en semi-werklozen (mensen die beschikbaar zijn voor werk, maar niet gezocht hebben, of mensen die gezocht hebben, maar niet beschikbaar zijn).

opbouw van het onbenut arbeidspotentieel

Het onbenut arbeidspotentieel is opgebouwd uit onderbenutte deeltijders, werklozen en semi-werklozen. Onderstaande visualisatie laat zien hoe het onbenut arbeidspotentieel in de afgelopen jaren was opgebouwd. In 2023 bestond bijna de helft van het onbenut arbeidspotentieel in Nederland uit onderbenutte deeltijdwerkers (528.000). De groep werklozen bestond uit 359.000 mensen en de semi-werklozen 296.000 mensen. 

Samenstelling onbenut arbeidspotentieel

Via de filters kunt u de gegevens bekijken voor uw regio. De onderbenutte deeltijdwerkers zijn personen met betaald werk in deeltijd (minder dan 35 uur) die meer uren willen werken en daarvoor beschikbaar zijn. De werklozen zijn personen zonder betaald werk die recent naar werk gezocht hebben en daarvoor direct beschikbaar zijn. Semi-werklozen zijn personen zonder betaald werk die recent naar werk hebben gezocht, maar niet direct beschikbaar zijn, of die niet recent hebben gezocht maar wel direct beschikbaar zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Het inzichtelijk krijgen van data over het onbenut arbeidspotentieel is essentieel voor het ontwikkelen van effectieve beleidsmaatregelen, omdat het helpt om de omvang, kenmerken en oorzaken van onderbenutting in de arbeidsmarkt te begrijpen. De omvang en kenmerken van het onbenut arbeidspotentieel kunnen per regio sterk verschillen. Door regionale data inzichtelijk te maken, kunnen beleidsmakers lokaal maatwerk leveren en ervoor zorgen dat de juiste interventies worden ingezet. 

De diepte in met onbenut arbeidspotentieel

Voor de InZicht edities van Zeeland, Haaglanden en Brainport Eindhoven zijn we nog dieper op het onbenut arbeidspotentieel ingegaan met een verkenning (Zeeland, Haaglanden, Zuidoost-Brabant). Op deze verkenning vind je een interactief dashboard en een handige infographic met samenvatting die allerlei facetten van het onbenut arbeidspotentieel uitlicht voor beleidsmakers en bestuurders. Kortom, of je nu een werkgever, arbeidsmarktprofessional of beleidsmaker bent, deze verkenningen bieden waardevolle stuurinformatie.  Voor meer informatie of om de mogelijkheden te bespreken voor regionale verkenningen, neem gerust contact op met ons via arbeidsmarktinzicht@etil.nl.

Belangrijkste inzichten
  • In tijden van arbeidsmarktkrapte, zoals nu in veel sectoren, biedt het onbenut arbeidspotentieel een kans om vacatures te vervullen. In dit artikel gaan we dieper in op de ontwikkeling en samenstelling van het onbenut arbeidspotentieel.
  • Het onbenut arbeidspotentieel is in de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd. In 2023 waren er 1.183.000 mensen die tot het onbenut arbeidspotentieel behoorden tegenover 2.051.000 mensen in 2013. Door de economische groei en sterke vraag naar arbeidskrachten in veel sectoren is het onbenut arbeidspotentieel flink afgenomen. Toch blijft er nog een grote groep over die nog niet optimaal benut wordt. 
  • In 2023 bestond bijna de helft van het onbenut arbeidspotentieel in Nederland uit onderbenutte deeltijdwerkers (528.000). De groep werklozen bestond uit 359.000 mensen en de semi-werklozen 296.000 mensen. 
  • Het inzichtelijk krijgen van data over het onbenut arbeidspotentieel is essentieel voor het ontwikkelen van effectieve beleidsmaatregelen, omdat het helpt om de omvang, kenmerken en oorzaken van onderbenutting in de arbeidsmarkt te begrijpen.
  • Op de InZicht-edities van Zeeland, Haaglanden en Brainport Eindhoven bieden we regionale verkenningen aan over het onbenut arbeidspotentieel, met actuele cijfers en historische trends. Neem gerust contact op met ons via arbeidsmarktinzicht@etil.nl voor een vrijblijvende offerte.
meer lezen

Benieuwd naar meer persoonskenmerken van het onbenut arbeidspotentieel in uw regio? U vindt het op onze themapagina Beroepsbevolking of neem een kijkje op een van de verkenningen van Zeeland, Haaglanden of Zuidoost-Brabant om te zien wat nog meer mogelijk is.

POWERED BY

powered by