Regio in Beeld 2024-2025: de belangrijkste ontwikkelingen in Drenthe
UWV: Regio in beeld 2024-2025
In het rapport Regio in Beeld 2024-2025 van het UWV worden de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt per arbeidsmarktregio beschreven. Daarnaast worden er strategieën gedeeld om de arbeidsmarktkrapte tegen te gaan. In dit artikel maken we een analyse voor de provincie Drenthe. Hiervoor gebruiken we de rapporten van de volgende arbeidsmarktregio's: Drenthe, Groningen en Regio Zwolle.
Economische omstandigheden en invloed op de arbeidsmarkt
In 2023 vertoonde de Nederlandse economie gemiddeld genomen een terugkeer naar gematigde groei na de COVID-19-pandemie en energiecrisis. Dit herstel is echter ongelijk verdeeld; zo heeft Groningen bijvoorbeeld te maken met een forse krimp door de afbouw van de gaswinning. In Drenthe is er een lichte krimp in Zuidoost-Drenthe en in Regio Zwolle blijft de groei stabiel, maar met minder uitgesproken dynamiek dan voorgaande jaren. Ondanks de economische afvlakking blijven alle drie de regio’s kampen met structurele tekorten op de arbeidsmarkt, aangedreven door een mismatch tussen het aanbod en de vraag naar arbeid. De vraag is met name hoog in sectoren die kampen met maatschappelijke uitdagingen, zoals zorg, techniek en onderwijs.
Werkgelegenheid en sectorale verschillen
Drenthe, Groningen en Zwolle tonen een lichte banengroei, al is deze groei kleiner dan voorheen. In Drenthe blijft de werkgelegenheid bijvoorbeeld stijgen, voornamelijk in de zorg, detailhandel en uitzendsector, maar neemt af in de industrie en landbouw. In Groningen, waar het aantal werknemersbanen de afgelopen jaren sterk is gegroeid, is er een verschuiving naar sectoren zoals zorg en zakelijke dienstverlening. Regio Zwolle toont een banengroei in bijna alle sectoren, maar het tempo is lager dan eerdere jaren.
Demografische druk en bevolkingssamenstelling
De bevolkingssamenstelling in alle regio’s draagt bij aan een structurele arbeidskrapte. Vooral in Drenthe en Groningen vormt de uitstroom van oudere werknemers een probleem, aangezien jongere leeftijdsgroepen niet in dezelfde mate instromen op de arbeidsmarkt. Dit resulteert in een toenemende vervangingsvraag, vooral in arbeidsintensieve sectoren.
Arbeidsparticipatie
In alle drie de regio’s is de arbeidsparticipatie de afgelopen jaren gestegen. Regio Zwolle kent bijvoorbeeld een record arbeidsparticipatie van 75,5%, terwijl Groningen en Drenthe ook toename laten zien, respectievelijk tot 70,9% en 70,2%. Ondanks deze stijging blijft de arbeidsparticipatie onvoldoende om de toenemende vraag naar personeel te dekken, wat de krapte verergert.
Regionale verschillen in economische veerkracht en industrie
De economie in Drenthe en Groningen wordt sterk beïnvloed door de aanwezigheid van energie-intensieve industrieën. Deze industrie is kwetsbaar voor hoge energieprijzen. Dit heeft de groei in deze regio’s afgeremd, terwijl Zwolle met zijn diverse economische basis veerkrachtiger blijkt. Desondanks zijn alle drie de regio’s geraakt door sectorale verschuivingen, zoals een toename in de zakelijke dienstverlening en een daling in traditionele industriebanen. Deze ontwikkelingen benadrukken de blijvende druk op de arbeidsmarkt in Drenthe, Groningen en Regio Zwolle, ondanks de regionale en economische verschillen. De demografische trends en sectorale verschuivingen spelen een belangrijke rol in de toekomst van de werkgelegenheid in deze regio’s.
strategieën tegen arbeidsmarktkrapte
Er worden enkele strategieën genoemd tegen arbeidsmarktkrapte. Ten eerste inzet op technologie en automatisering om met minder personeel meer te bereiken. Ten tweede insteken op behoud en doorontwikkeling van personeel. Vooral door stimulansen voor leven lang ontwikkelen en betere onboarding. Tot slot meer regionale samenwerkingen. Werkcentra en mobiliteitsteams werken in alle drie de regio’s samen met onderwijsinstellingen en werkgeversorganisaties om werkzoekenden te begeleiden, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen en schoolverlaters.
belangrijkste inzichten
- In dit artikel zetten we de belangrijkste ontwikkelingen uit de rapporten 'Regio in Beeld 2024-2025' voor de arbeidsmarktregio's Drenthe, Groningen en Regio Zwolle op een rij.
- In 2023 vertoonde de Nederlandse economie een terugkeer naar gematigde groei na de COVID-19-pandemie en energiecrisis. Dit herstel is echter ongelijk verdeeld; zo heeft Groningen bijvoorbeeld te maken met een forse krimp door de afbouw van de gaswinning. In Drenthe is er een lichte krimp in Zuidoost-Drenthe en in Regio Zwolle blijft de groei stabiel, maar met minder uitgesproken dynamiek dan voorgaande jaren. Ondanks de economische afvlakking blijven alle drie de regio’s kampen met structurele tekorten op de arbeidsmarkt.
- Drenthe, Groningen en Regio Zwolle tonen een lichte banengroei, al is deze beperkter dan voorheen.
- De bevolkingssamenstelling in alle regio’s draagt bij aan een structurele arbeidskrapte. Vooral in Drenthe en Groningen vormt de uitstroom van oudere werknemers een probleem, aangezien jongere leeftijdsgroepen niet in dezelfde mate instromen op de arbeidsmarkt.
- In alle drie de regio’s is de arbeidsparticipatie de afgelopen jaren gestegen. Ondanks deze stijging blijft de arbeidsparticipatie onvoldoende om de toenemende vraag naar personeel te dekken, wat de krapte verergert.
- Alle drie de regio’s zijn geraakt door sectorale verschuivingen, zoals een toename in de zakelijke dienstverlening en een daling in traditionele industriebanen.
- Als strategieën tegen arbeidsmarktkrapte worden o.a. genoemd: inzet op technologie en automatisering, insteken op behoud van personeel en doorontwikkeling en investeren in regionale samenwerking.
Lees meer
Benieuwd naar de volledige rapporten en bijbehorende infographics van het UWV? Bekijk ze via onderstaande links.
Rapport Regio in Beeld 2024-2025 Drenthe
Rapport Regio in Beeld 2024-2025 Groningen
Rapport Regio in Beeld 2024-2025 Regio Zwolle
Infographic Regio in Beeld 2024-2025 Drenthe